Hoe vaak gezicht scrubben? De beste gezichtsscrub & scrubcrème tips

Geef jezelf een stralende teint! Hoe werken scrubcrèmes en waarom zijn ze zo goed voor je huid? Maak scrubben tot een vast onderdeel van je huidverzorging. Lees hier meer over scrubs en wat er belangrijk is aan scrubben.


Verfris je huid!

Onze huidcellen vernieuwen zich regelmatig: onze huid is iedere 28 dagen zo goed als nieuw! Scrubben met een scrubcrème verwijdert niet alleen dode huidcellen, maar stimuleert tegelijkertijd de doorbloeding van de huid. Hierna kan je huid verzorgingsproducten goed opnemen en ziet je huid er stralend en rozig uit.

Gezicht scrubben: huidverzorging in drie stappen

Gebruik een gezichtstonic om je huid na het scrubben te verzorgen en breng daarna een dag- of nachtcrème aan.

Scrubcrèmes: een frisse start voor de huid

Scrubcrèmes zijn vooral fijn in de lente. In de lente willen wij onze huid graag een frisse start geven; de dode huidcellen verwijderen en de grijze waas van die koude winterdagen verwijderen. Een zachte scrub kan voordat je op vakantie gaat, helpen gelijkmatig bruin te worden omdat onze dijen, knieën en ellenbogen iets extra's nodig hebben.

Veel mensen vragen zich af hoe vaak zij het gezicht moeten scrubben: doe het niet te vaak! Iedere keer als je scrubt, wordt er een regeneratieproces gestart wat stress oplevert voor de huid. Scrub een gezonde huid niet meer dan één keer per week en een droge huid maar één keer per maand. Een vette huid kan wel één tot twee keer per week gescrubd worden.

Ruime keuze: de juiste scrub kiezen

Niet elke scrub is geschikt voor elk huidtype. Maar welke is de juiste? Je kunt grofweg onderscheid maken tussen natuurlijke en synthetische scrubs. Welke scrub het beste voor jou gezicht is, hangt af van je huidtype.
The best time of day for a peeling

De beste tijd van de dag om te scrubben

TIP: scrub altijd 's avonds! Dan heeft je huid voldoende tijd om te herstellen en begin je de volgende dag met een stralende teint.

Hoe gebruik je een gezichtsscrub?

  • Gebruik je vingers om de gezichtsscrub op je voorhoofd, neus en kin aan te brengen.
  • Beweeg daarbij vanuit het midden van je voorhoofd naar je slapen..
  • Wrijf zacht over je neusbrug in de richting van het puntje.
  • Maak cirkelvormige en stevige bewegingen aan de zijkant van je neus en vervolgens zachtere bewegingen op je wangen.
  • Beweeg langs je kaak naar je kin.
  • Beweeg ten slotte langs je hals vanaf je kin naar beneden.
  • Sla daarbij altijd de huid rond je ogen en mond over.
  • Hoe vaak je gezicht scrubben hangt af van jouw huidtype.

Fruitzuurpeeling – hulpmiddel voor pukkelige huid

Fruitzuurpeelings of chemische peelings bevatten geen schurende ingrediënten. Ze bevatten fruitzuur als actief ingrediënt, zoals hydroxycarbonzuren (AHA's), melkzuren of glycolzuur. Deze natuurlijke, organische zuren zijn afkomstig van fruit en andere planten en scrubben je huid door middel van de reactie tussen het zuur en de pH-waarde van de huid. Fruitzuurpeelings zijn vooral geschikt voor de huid met acne, pukkeltjes en wijde poriën of pigment- of levervlekken. Zelfs kleine rimpeltjes of littekens als gevolg van acne kunnen worden verwijderd als de scrub regelmatig wordt gebruikt. 

Let op! Breng nooit zelf een fruitzuurpeeling aan. Ga hiervoor naar een schoonheidsspecialiste. En neem een fruitzuurpeeling alleen tijdens de wintermaanden omdat je huid gevoeliger wordt voor zonlicht.

Zacht scrubben met enzymen

Een ‘enzymenpeeling’ klinkt misschien synthetisch, maar het scrubbende effect ontstaat eigenlijk door puur biologische processen. Enzymenpeelings maken gebruik van de reinigende kracht van fruit: de fruitenzymen splitsen eiwitelementen en scheiden dode huidcellen van de gezonde huid. Omdat enkel de bovenste laag van de huid zacht wordt, maar niet wordt verwijderd, zijn enzymenpeelings zeer geschikt voor de gevoelige huid. 

Het aanbrengen van een enzymenpeeling is een beetje complex: om ervoor te zorgen dat de enzymen hun werk kunnen doen, moet er herhaaldelijk een warm kompres over de peeling gelegd worden. Hoe vaak is het goed om je gezicht met enzymenpeelings te scrubben? Niet vaker dan één keer per maand, omdat je huid na zo’n behandeling voldoende tijd nodig heeft om te herstellen.

Pas op met zon!

Ga nooit gelijk nadat je hebt gescrubd in de zon zitten. Na een fruitzuur- of enzympeeling is het aan te raden minimaal vier weken lang uit de zon blijven.

Natuurlijke scrubs met pitten van fruit of zand

Mechanische scrubs bevatten schurende ingrediënten zoals zand, gemalen abrikozenpitten of micro-siliconekorrels om de bovenste, verharde laag van de huid voorzichtig te verwijderen. De grijze laag verdwijnt en de huid ziet er weer roze en gezond uit. Gebruik als je een gevoelige huid hebt een extra zachte of milde gezichtsscrub met extra fijne en ronde korrels. Voor een vette huid waarin zich snel pukkeltjes vormen, is een product met een antibacteriële werking geschikter. Essentials Dagelijkse Reinigingsscrub, met het extract van magnolia en fijne scrub deeltjes maken de huid zichtbaar fijner.
product-stage-bg

Eenvoudig zelf scrubs maken

Geschikt voor alle huidtypes

Zelfs een zelfgemaakte scrub kan altijd afgestemd worden op je persoonlijke huidtype. Zeezout en suiker zijn beter voor een huid met wijde poriën, terwijl maanzaad beter is voor een gevoelige huid. Lees hier meer over het maken van een scrub voor het gezicht.

Effectieve scrubrecepten uit de keuken

  • Scrub van yoghurt, honing en suiker voor een pukkelige huid: honing heeft een antibacteriële en ontsmettende werking.
  • Koffiescrub voor alle huidtypes: de cafeïne stimuleert en bevordert de doorbloeding in de huid. 
  • Koffiescrub voor alle huidtypes: de cafeïne stimuleert en bevordert de circulatie in de huid. 
  • Olie- en suikerscrub voor de droge en normale huid: olijf- en lijnzaadolie voeden de huid met olie en vocht, vooral in de winter. 
  • Yoghurtscrub voor alle huidtypes: de koele yoghurt heeft een bijzonder verfrissend effect. Meng deze, afhankelijk van je huidtype, met suiker, zeezout of maanzaad.