groep mensen, glimlachend

De NIVEA gids over hoe te exfoliëren

Alles wat je moet weten over exfoliëren en hoe exfoliant aan te brengen op je gezicht en lichaam voor een gladde en strallende huid.

De NIVEA gids over hoe te exfoliëren

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam, dus weten hoe we haar goed moeten verzorgen is enorm belangrijk. De meesten van ons reinigen en hydrateren regelmatig, maar hoe zit het met exfoliëren? Dit is een belangrijke stap in onze huidverzorgingsroutine die onze huid glad en zacht kan houden, naast vele andere voordelen.

Als je wilt exfoliëren en je afvraagt wat het doet, ben je op het juiste adres. Lees verder om alles te weten te komen over exfoliëren, ontdek de juiste exfolianten voor uw huidtype en ontdek hoe u uw gezicht en huid veilig kunt exfoliëren.

Wat is exfoliëren precies?

Exfoliëren is afgeleid van het Latijnse woord exfoliare, wat afbijten betekent. Ons lichaam exfoliëren is in feite het verwijderen van huid. Ongeveer elke 30 dagen werpen we op natuurlijke wijze dode huidcellen af om nieuwe huidcellen te vormen op de bovenste laag van onze huid. 

Waarom moet je exfoliëren?

SAls deze dode cellen niet verdwijnen, blijven we achter met doffe, droge, schilferige plekken en verstopte poriën. Exfoliëren kan dit helpen voorkomen. Exfoliëren versnelt gewoon het proces door de dode huidcellen van het huidoppervlak te verwijderen. Bovendien veeg je tegelijkertijd vuil en bacteriën weg. Dit houdt onze huid glad, zacht en stralend. 

 

Regelmatig exfoliëren heeft veel voordelen:

- Verwijdert dode huidcellen
- Stimuleert de doorbloeding om gifstoffen af te voeren 
- Verbetert het uiterlijk van de huid en doet ze stralen
- Bevordert de huidvernieuwing, waardoor de huid stralender wordt
- Verbetert de opname van vochtinbrengende crèmes en serums voor een gehydrateerde huid
- Helpt verstopte poriën te voorkomen die puistjes en acne kunnen veroorzaken.
- Langdurige exfoliatie kan de collageenproductie verhogen om de elasticiteit van de huid te verbeteren.

Soorten exfoliatie

Er zijn veel verschillende manieren om onze huid te exfoliëren. Populaire manieren om thuis te proberen zijn scrubs, crèmes, maskers en serums. Daarnaast zijn er exfoliërende hulpmiddelen, zoals puimstenen, scrubhandschoenen, douchepads en elektrische reinigings-/exfoliërende borstels. 

Afhankelijk van uw huidverzorgingsbehoeften zijn er ook professionele exfoliatiemethoden, zoals chemische peelings, micro-dermabrasie en dermaplaning. Neem voor deze behandelingen contact op met een dermatoloog of medische professional die je kan helpen de beste opties te overwegen.

We kunnen en moeten alle delen van ons lichaam exfoliëren, maar kwetsbare gebieden zoals het gezicht hebben een andere aanpak nodig.

vrouw met krullend haar die haar huid exfolieert

Hoe exfoliëren?

Het is gemakkelijk om exfoliëren op te nemen in uw gezichtsverzorgingsroutine, wat kan bijdragen tot een gezonde, stralende huid. Omdat het gezicht een van onze meest gevoelige zones is, is het belangrijk om echt zachte exfoliërende scrubs te gebruiken en te kijken hoe je huid reageert. 

Een goede plek om te beginnen is onze NIVEA Egaliserende Rijst Scrub, ontworpen voor alle huidtypes voor een grondige reiniging. Hij exfolieert grondig en is doeltreffend. Hij verfijnt en egaliseert het huidoppervlak voor een egale teint.

Hoe breng je gezichtsscrub aan?

Bij het aanbrengen van gezichtsscrubs moet u voorzichtig te werk gaan en voorzichtig zijn met uw huid. Hier volgen enkele stappen als leidraad: 
 
- Gebruik uw vingers om de gezichtsscrub aan te brengen op uw voorhoofd, neus en kin. 
- Ga van het midden van het voorhoofd naar de slapen.
- Wrijf zachtjes van de brug van uw neus naar de punt toe.
- Maak intensievere cirkelvormige bewegingen in het gebied rond de randen van uw neus en zeer zachte bewegingen op uw wangen.
- Werk langs uw kaakbeen naar uw kin. 
- Ga tenslotte vanaf uw kin naar beneden in uw nek. 
- Zorg ervoor dat u het gebied rond de ogen en de mond vermijdt.

 


Exfoliëren van je gezicht per huidtype

Uw huidtype bepaalt hoe u uw gezicht exfolieert om uw specifieke huidproblemen aan te pakken.
 

Normale huid

Als je huid helder is en geen last heeft van acne, droogte, overtollige olie of irritatie, is de kans groot dat je huid normaal is. De meeste scrubs en methoden werken goed voor dit huidtype. Het kan een goed idee zijn om met verschillende te experimenteren om de juiste voor u te vinden, maar gebruik er één tegelijk om te zien hoe uw huid reageert.
 

Droge huid

Als je huid droog, schilferig of ruw is, heb je een droge huid, dus is het nog belangrijker dat je de oude huidcellen verwijdert en nieuwe huidcellen laat ontstaan. Zoek naar vochtinbrengende formules die door de toplaag van je huid kunnen breken, zodat je vochtinbrengende crème je nieuwe huidcellen goed kan hydrateren.
 
 

Vette huid

Als je huid er glanzend uitziet en vettig aanvoelt, heb je een vette huid. Dit betekent dat je iets sterkere exfoliërende scrubs kunt gebruiken om de overtollige laag op de huid te helpen verwijderen.  Exfoliërende borstels kunnen hierbij helpen.
 

Gevoelige huid

Als nieuwe producten uw huid irriteren kan deze gevoelig zijn, dus wees voorzichtig. Kies producten die geschikt zijn voor de gevoelige huid en vermijd exfoliëren dat de huid kan irriteren. Breng in plaats daarvan scrubs voorzichtig aan met een zacht gezichtsdoekje. 
 
Soms kan een gevoelige huid een symptoom zijn van een onderliggende aandoening, zoals eczeem en rosacea. Raadpleeg een arts of dermatoloog voordat u nieuwe producten uitprobeert.

Gecombineerde huid

Een mengeling van vette en droge of droge en normale delen is meestal kenmerkend voor een gecombineerde huid. Je kunt proberen afwisselend een scrub en een borstel te gebruiken, waarbij je de scrub op de drogere delen concentreert, maar gebruik niet beide tegelijk.
 

Hoe uw lichaam te exfoliëren

Exfoliëren is niet alleen voor ons gezicht. Overal op ons lichaam zitten dode huidcellen die verwijderd moeten worden. Exfoliëren van je lichaam maakt niet alleen onze ledematen gladder, maar kan ook andere problemen helpen verlichten, zoals lichaamsacne en cellulitis.

Hier volgen enkele tips over hoe je de verschillende delen van je lichaam kunt exfoliëren.
 

1. Armen en benen

Het gebruik van een borstel, spons of handschoen is de gemakkelijkste manier om dode huidcellen te verwijderen. Maak gewoon kleine, snelle bewegingen gedurende ongeveer 30 seconden onder de douche. Dit verwijdert niet alleen dode huidcellen, maar stimuleert ook de bloedsomloop. Probeer ook eens droog borstelen. Gebruik een droge lichaamsborstel en maak cirkelvormige bewegingen rond uw armen en benen. Dit borstelt niet alleen dode huidcellen weg, maar kan ook cellulitis tegengaan en de lymfedrainage stimuleren. 

 

2. Voeten en handen

Er zijn tal van scrubs en peelings die speciaal bedoeld zijn om de dode huidcellen op onze droge handen en voeten te verwijderen. Puimsteen is een natuurlijke scrub die zeer geschikt is voor droge plekken op dikkere huidzones op knieën, ellebogen en voeten. Week je voeten eerst in warm water om ze zachter te maken en maak de puimsteen eerst nat. 

 

3. Schaamstreek

Voordat je je bikinilijn en schaamstreek gaat scheren of harsen, is het een goed idee om te exfoliëren. Deze stap verzacht de huid en voorkomt problemen bij het ontharen, zoals scheerbrand, ingroeiende haren en jeuk. Gebruik een zachte scrub, een luffa of een lichaamsborstel en neem eerst een warme douche om de huid te verzachten.
 

Hoe vaak moet ik exfoliëren?

Het belangrijkste is dat u niet overdrijft, vooral als u voor het eerst exfolieert. Elke keer dat je exfolieert, wordt een regeneratieproces in gang gezet, en dit kan stress veroorzaken voor de huid. Wees voorzichtig en leer wat uw huid nodig heeft en wil.

Als algemene regel geldt dat tweemaal per week exfoliëren van je gezicht als onderdeel van je wekelijkse huidverzorgingsroutine voldoende is om een droge, doffe huid op afstand te houden, zonder de natuurlijke oliën van je huid te verwijderen. Hoewel een vette huid vaak regelmatiger moet worden geëxfolieerd. Te vaak exfoliëren van gevoelige lichaamsdelen, zoals het gezicht, kan het tegenovergestelde effect hebben en leiden tot droogheid, roodheid en jeuk. 

Leeftijd is ook een factor. Bij jongere mensen duurt het gewoonlijk ongeveer 28 dagen om de volledige celcyclus om te zetten. Dit proces vertraagt echter naarmate we ouder worden en duurt langer, ongeveer 45 dagen. Dus naarmate we ouder worden, moeten we nog steeds exfoliëren, maar misschien minder, misschien één keer per week in plaats van twee keer.

vrouw die lacht

Op welke momenten moet ik exfoliëren?

Er zijn momenten waarop je beter kunt exfoliëren en momenten waarop je het beter kunt vermijden.
 

-'s Avonds

Elke keer dat we exfoliëren leggen we een nieuw laagje huid bloot, waardoor onze huid gevoeliger en kwetsbaarder wordt. 's Avonds exfoliëren is veiliger omdat je dan minder wordt blootgesteld aan schadelijke zonnestralen en vrije radicalen, en de huid kan genezen terwijl je slaapt. Na het exfoliëren is de huid gevoeliger voor de schadelijke UV-stralen van de zon dan normaal, dus is het extra belangrijk om SPF aan te brengen.  

 

Niet na behandelingen

Laat ongeveer een week na een gezichtsbehandeling voordat u gaat exfoliëren, omdat dit schadelijke gevolgen kan hebben voor uw huid. Exfoliëren is een goed idee vóór het harsen of scheren, maar laat na een ontharingsbehandeling een paar dagen rusten voordat u opnieuw exfolieert. 

 

Tot slot wat wel en niet mag

Nu weet u dat exfoliëren, mits goed uitgevoerd, veel voordelen kan opleveren en u kan helpen met het verkrijgen van een gladde, stralende huid. Het verwijderen van dode huidcellen, opgebouwde oliën, vuil en onzuiverheden kan het uiterlijk van je huid verbeteren en je een verfrist gevoel geven. Wat mag wel en niet?
 
vrouw exfoliëren
Gebruik het juiste exfoliant voor uw huidtype.
Exfolieer 's avonds.
Draag zonnebrandcrème na het exfoliëren.
Breng voedende moisturizer aan na het exfoliëren.
Exfolieer zowel je lichaam als je gezicht.
 

NIET te veel exfoliëren.
NIET exfoliëren na een gezichtsbehandeling.
NIET exfoliëren als het irriteert.
NIET scrubben als je snijwonden, open wonden of zonnebrand op je huid hebt.
NIET te ruw zijn.